Actualitate Social Technology

INOVAȚII PRINTRE CĂRȚI

Programul ,,Novateca”, implementat de ,,IREX” Moldova, cu susținerea Fundației ,,Bill și Melinda Gates” și ,,USAID”, în cooperare cu proiectul de competitivitate din Moldova, finanțat de ,,USAID” și guvernul Suediei, au lansat recent primul FabLab regional în sediul bibliotecii publice ,,Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Inițiativa constă în crearea unei rețele de ateliere de producție la scară mică, dotate cu echipamente de producție, inclusiv cu utilaje controlate de calculator, care vor servi drept platforme de inovare și învățare aplicată, precum și drept imbold pentru dezvoltarea antreprenorialului rural.

KAREN R. HILLIARD ȘEFA MISIUNII USAID MOLODOVA:

Mă bucur mult să fiu alături de dumneavoastră la lansarea centrului FabLab din Ungheni. Această inițiativă combină eforturile a două proiecte USAID, Novoteca și proiectul de competitivitate din Moldova. Antreprenori să transforme idei de afaceri viabile. Suportul ghidat al specialiștilor în utilizarea acestui echipament va ajuta tinerii să-și dezvolte competențele STEM, știință, tehnologie, inginerie și matematică, care sunt la mare căutare pe piața de muncă din Moldova și din lume.

Raionul Ungheni are una dintre cele mai extinse rețele de biblioteci din țară. 52 de biblioteci publice din raion au aderat la programul ,,Novateca” în 2012, beneficiind în ultimii 6 ani de 175.000 de dolari, investiți în echipamente IT și cursuri de instruire pentru angajați. Astăzi, biblioteca raională găzduiește cursuri de programare, de limbă engleză, de foto jurnalism, de educație media și financiară, desfășurate cu suportul specialiștilor și voluntarilor din Corpul Păcii.

ANDREI CHISTOL SECRETAR DE STAT, MINISTERUL EDUCAȚIEI CULTURII ȘI CERCETĂRII:

M-a bucurat foarte mult că acest edificiu este viu, acest edificiu oferă și cursuri de limbă engleză, și cursuri în domeniul agriculturii, și formării în domeniul serviciilor guvernamentale, a serviciilor informaționale și foarte mult mă bucură astăzi suntem prezenți la deschiderea FabLab.

LUDMILA GUZUN PREȘEDINTELE RAIONULUI:

Un proiect în premieră în RM, prinde viață aici în Ungheni. Țin să menționez faptul și să felicit colectivul bibliotecii publice raionale, pentru acele eforturi depuse, pentru aceea activitate pe care o realizează, ori așa cum am văzut și astăzi, atunci când am făcut această mică excursie, prin această minunată instituție, ori cu adevărat fiecare colțișor al bibliotecii prinde viață în felul său.

Fabrica laborator este unul din cele 4 ateliere pentru fabricarea digitală din Moldova, care se alătură rețelei globale de ateliere FabLab din 50 de țări ale lumii. Laboratorul va oferi cetățenilor noi oportunități de utilizare a tehnologiilor de vârf și transformarea invențiilor personale în prototipuri. Sub îndrumarea bibliotecarului coordonator și a voluntarilor specialiști în utilizarea tehnologiilor informaționale, roboților și mașinilor de cusut, membrii comunității vor putea explora beneficiile programării și fabricării digitale.

THOMAS ALVETEG, MANAGER DE PROIECTE, AMBASADA SUEDIEI ÎN RM:

Guvernul Suediei susține inovațiile antreprenorialului, abilitarea tinerilor și dezvoltarea rurală. Iar acest FabLab va găzdui creativitatea și inovațiile, ce pot transforma ideile în proiectele sociale sau de afaceri cu impact pentru comunitate. Studiile elaborative sporesc reușita afacerilor, cu atât mai mult dacă spațiile sânt echipate și transformate în laboratoare.

VERONICA ALBU LOCUITOAREA MUNICIPIULUI UNGHNEI:

Foarte interesant, suntem foarte impresionați de așa ceva… Noi suntem o agenție de publicitate din oraș, care ne ocupăm de diferite lucrări și eu cred că o să venim, o să apelăm lucrurile care se fac aici.

Fabrica laborator este echipată cu o gamă flexibilă și multifuncțională de mașini care pot prelucra materiale variate, oferind utilizatorilor oportunitatea de a-și explora interesele și a crea lucruri pentru sine sau afacerea lor.

VITALIE DOBOȘ VOLUNTAR FABLAB UNGHENI:

Sunt instalate mai multe utilaje multifuncționale, noi suntem alături de un plotter printer, care poate să taie, în cazul dat funcționează, desenează, deci scrie. Poate să taie pe diferite materiale: lemn, hârtie, stofă, cu care mai departe se poate de făcut diferite aplicații personale, pentru copii, ca să fie ceva interesant și frumos. 3D printerul are funcția de tipărire a obiectelor în volum, scanare, spre exemplu dacă avem un obiect și vrem să-l scanăm, și gravare care să inscripționăm diferite elemente pe suprafața diferitor obiecte. Deci este un printer care oferă specială fibră plastică, care în urma procesului tehnologic, se obțin diferite obiecte date la tipar.

De menționat că laboratoare similare vor fi deschise în raioanele Drochia și Cahul, precum și în Chișinău.