Actualitate Social

CARITATE PENTRU CEI DE VÂRSTA A TREIA

Satul Bulgac din raionul Ungheni este o localitate mică ce numără 170 de persoane, care în marea lor majoritate o constituie oamenii învârstă. Aflându-te aici doar pe alocuri poți vedea câte o suflare de om.

VICTOR ROBULEȚ PRIMAR COMUNA CIOROPCANI: Tineretul a plecat, mai mult a rămas la noi în satul acesta oamenii învârstă, tineretul a plecat de aici că n-au locuri de muncă. Copiii sânt plecați care în Federația Rusă, care în Europa și oamenii învârstă au rămas singurei, și foarte greu le este lor întradevăr.

ELENA TATARCIUC LOCUITOARE SATUL BULGAC: La noi doar bătrânii au rămas, tineret deloc nu este sau foarte puțin, și bătrâni puțini și tineri puțini. Bătrânii au murit, iar tineretul pleacă, dar noi trebuie să ne trăim veacul, unde să ne ducem.

AFANASIE GULICO LOCUITOAR SATUL BULGAC: La magazin nu pot să mă duc și să i-au ceva, nu pot, nu pot, nu pot nici eu nici bătrâna. De acum el imi aduce, pâine îmi cumpără, eu îi plătesc, of Doamne, of, of, of. Apă îmi aduce, îi spuneam: – Raia ia-mi pâine, ea îmi lua. Nu mai fac nimic prin jurul casei, caci deacum nu mai pot.

Fără școală, grădiniță, cămin cultural și alte edificii sociale, bătrânii își duc traiul de la o zi la alta. Doar vechile ruine ce ar rămas în acest sat vin să amintească că aici copiii mergeau cândva la școală și grădiniță, sau tinerii se adunau la club. Reeșind din situația creată din această localitate, un om de afaceri din municipiul Ungheni, care are tangențe cu acest sat, a hotărât să i-a în grija lui 12 persoane etate.

ANATOL POPOVICI AGENT ECONOMIC: Eu am socru în satul acesta, eu idea aceasta o aveam de mai demult, dar fiindcă eram la locul potrivit și cu persoana potrivită am luat capăt de această vorbă. Eu am dorit ca pentru socru să organizez ceva că noi sântem departe, noi nu putem să venim să-i aducem o găleata de apă de la Ungheni, să spunem. Nu că nu dorim, dar fizic nu reușim. Am propus domnului primar această ideie, deja să deservim, să ajutăm toți bătrânii care nu se pot deplasa până la magazin, până la fântână.

Întrucât satul este răzlețit și a ajunge la fiecare este cam dificil, Anatol Popovici a hotărât să remunereze o familie din sat pe care aceștea să-i deservească. Practicând acest lucru, deja de jumătate de an aceștea spun că le reușește să ajute cele 12 persoane.

ANATOL ROBULEȚ LOCUITOAR SATUL BULGAC: Inițial am avut 12 persoane, unul a decedat și au rămas 11 la număr. De la început le-am pregătit lemne pentru iarnă, le-am tăiat cu soția împreună cu soția. Apă le aducem, pâine pentru cine are nevoie, unora soția curat le face prin casă, am curățit porumb iarna la oameni, am fost la moară, ulei le-am făcut în satul vecin în satul Scumpia.

EUGENIA REBAIA LOCUITOARE SATUL BULGAC: Ne ajută, Raia ne ajută, apă mi-a adus, lemne mi-au tăiat și despicat. Veneau mai în fiecare zi, măturau, omătul mai curățau. Nu văd, of nu văd pe nimeni. Îi greu pentru un orb, așa pe dibuite.

Printre oamenii în etate din acest sat, am aflat persoane singuratice, bolnave și chiar un fost veteran de război, unicul în acest sat, a căror copii sunt departe. Datorită omului cu suflet mare, Anatol Popovici, viața bătrânilor mai are o rază de speranță.

ION STADNIC LOCUITOAR SATUL BULGAC: Apă imi aduceau, focul făceau, eu totul am pregătit, dar imi aduceau câte oleacă. Veneau, se uitau, mă întrebau, dacă sunt sănătos…(Reporter)Sunteți veteran de război? Da, da. (Reporter)Cum se trăiește viața de astăzi, cum vă pare prezentul? Viața-i ca la bătrânețe, de acum 93 de ani. Am trecut războiul, am venit acasă, soția mi-a murit, am rămas singur, copiii sânt departe.

ILIE CEAHUR LOCUITOAR SATUL BULGAC: Eu am sunat o dată, căci mă simțeam rău, aveam febră, și ei au chemat ambulanța și m-au internat în spital. Dacă am nevoie de medicamente, ei îmi aduc. Noi am început de la 1 noiembrie până la 1 aprilie, vara nu o să mai fie așa, dar să vă dea Domnul sănătate. Noi planificăm pe viitor din nou în sezonul de iarnă, să organizăm în același mod, ajutor oamenilor în etate. Să ajungem cu bine. Va plăcut, vă este comod acest ajutor? Măcar vin, căci nimeni nu venea pe la mine, eu locuiesc de unul singur. Fiica e departe, vine o dată în lună, că și ei îi este greu, ce să-i faci.

În pofida greutăților pe care le au de suportat oamenii acestui sat, ei spun că li se pare viața mai ușoară, de când Anatol Popovici vine să-i ajute.

ELENA TATARCIUC LOCUITOARE SATUL BULGAC: Anatol ne-a acordat un mare ajutor și atenție, un ziar, un mărțișor și o floare de 8 martie. Aceasta este o mare bucurie. Bine ar fi să fie mai mulți asemenea oameni, care să acorde atenție.