Actualitate Social

SUCCESUL COPIILOR DEPINDE DE NOI

AO ,,Alfa Beta”, inițiată de către Direcția Raională de Învățământ a lansat de curând un proiect social ce face parte din programul ,,Parteneriate pentru fiecare copil”. La baza implementării lui au stat acei factori cu care se confruntă la moment sistemul de învățământ din raion.

IULIA PANCU ȘEF DIRECȚIA ÎNVĂȚĂMÂNT UNGHENI: Ținta noastră a fost pe localitățile mici din raion în care noi nu avem grădinițe. Activitățile din acest proiect sunt destinate categoriilor de copii de la 0 la 7 ani. Noi ne-am orientat spre localitățile unde nu avem grădinițe și vreau să spun că în raion noi avem multe de genul acesta. Unii din ei merg la grădiniță, dar o bună parte, mai mult de 50% nu merg. Iată prin activitățile pe care noi vrem să le propunem este să venim în ajutorul acelor părinți, care nu sunt vinovați că locuiesc în Săghiana, Bogheni sau Izvoreni.

MARIA SUMAN MANAGER GRĂDINIȚA S.GROZASCA: Este un proiect foarte binevenit, anume pentru localitățile care nu au grădinițe, deși toți copiii au aceleași drepturi. Sunt copii care nu au fericirea aceasta de a frecventa o grădiniță, dar sunt și copii, care nu știu ce înseamnă grădiniță. Este un proiect prin care trebuie să ajungem la inima fiecărui copil, la inima părintelui, ca să știe unde să se adreseze și să aibă parte de fericirea aceasta de a se juca, de o activitate, de a fi implicat în aceste activități educaționale, chiar și copiii cu cerințe educaționale speciale, chiar și copiii mai feriți de un centru educațional.

În susținerea proiectului cu genericul ,,Securitate de vecinătate a copiilor în primii ani de viață”, vin și primarii din localitățile în care grădinițele nu activează. Aceștia și-au expus părerile vis-a-vis de durabilitatea, dar și rolul proiectului dat.

GHEORGHE FILIPOVICI PRIMAR COMUNA BOGHENII VECHI: Noi o să vedem că aici e o supraveghere de vecinătate, îi ceva bun ca să se implice toți. Dacă am putea noi pe parcursul proiectului dat ca să luăm, iată să selectăm din cele 20 de sate care ați spus dumneavoastră, să selectăm un vecin sau doi. Să implicăm masele în proiect, orice proiect trebuie să aibă susținere.

IULIA PANCU ȘEFĂ DIRECȚIA ÎNVĂȚĂMÂNT UNGHENI: Noi nu putem să închidem poarta la ultima casă dintr-o localitate și să spunem gata că aici nu facem nimic. Ideea este că acolo unde omul se găsește, acolo unde copilul se naște, să-i acordăm toată informația, tot suportul, astfel încât el să facă primii pași în viață corect, dacă are anumite probleme, să cunoască cine sânt cei care… pentru că avem atâtea servicii, atâtea instituții în stat care ar trebui să vină în ajutorul copilului.

,,Acum când societatea se confruntă cu diverse probleme, acele familii aflate în dificultate au nevoie mai mult ca niciodată atât de suportul statului cât și de cel neguvernamental”, a menționează președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun.

LUDMILA GUZUN PREȘEDINTELE RAIONULUI: Este important ca toți să se implice aici, or avem și medicina, avem și serviciile direcțiilor educație și asistență socială, or noi de acum de o perioadă de timp punem accent pe aceea conlucrare și comunicare eficientă între aceste servicii în teritoriu, ori fiecare are partea sa de responsabilitate, dar este important ca cetățeanul să simtă că prin conlucrarea serviciilor acestea se reușește ca fie copilul, fie maturul să fie sprijinit, să fie ajutat.

LILIA SCURTU DIRECTOARE CMF UNGHENI: Aici e vorba de instruiri, de ocupații, de informare. Toate problemele, inclusiv și ale copiilor cu dizabilități sau cu probleme speciale, inclusiv și pe alte tipuri de întrebări să nu le plasăm toate întrebările acestea pe comunitate, pe APL. Rolul proiectului și al nostru al tuturor este de implicare, de pregătire a părinților, buneilor, vecinilor în autodeservire, informare ca să poată precauta din start care sânt aspectele, problemele la care să atragă atenția.

Chiar dacă pe durata unui proiect ce cuprinde o perioadă de timp nu prea mare, nu se pot rezolva prea multe, specialiștii susțin că prin aportul fiecăruia, lucrurile pas cu pas se pot redresa.

VIOLETA PROCOPCIUC PSIHOLOG: Cred că este lucru de durată, nu se va întâmpla peste noapte, pentru că mentalitatea omului este cel mai greu de schimbat. Dacă mergem la un medic și luăm o pastilă de durere de cap și poate să treacă peste 5 sau 10 minute, atunci lucrul unui psiholog sau a unui educator este unul de durată. Trebuie să ajungem la o schimbare de gândire, spre o gândire pozitivă, spre a avea speranța, a avea nădejde și a munci cât se poate la acest lucru pentru a avea o sănătate frumoasă și armonioasă.