Actualitate Social

PRIORITĂȚI PENTRU BUSINESSUL MIC ȘI MIJLOCIU

Reprezentanții APL și unii oameni de afaceri din municipiul și raionul Ungheni au participat la o întrunire de informare cu privire la programele de stat de susținere antreprenorială. Instruiți în această vedere au fost de către reprezentanții Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii în colaborare Camera de Comerț și Industrie din Ungheni.

ALEXANDRU CIOBANU EXPERT ODIMM: ODIMM este o structură care vine să faciliteze interacțiunea dintre noi și cei care suntem experți în domeniul antreprenorial și dezvoltării lui și dintre beneficiarii noștri care asimilează oferta noastră.

EUGENIA SÎLI EXPERT ODIMM: Avem ca activități de bază, activități de informare, activități de instruire, finanțarea afacerilor în baza regulilor 1+1 și suport post-finanțare. Este un program în care ne propunem să redirecționăm resursele financiare și umane, ale cetățenilor migranți, cetățeni RM în economia noastră.

Potrivit experților ODIMM în raionul Ungheni, dezvoltarea afacerilor au o pondere bună în economia raionului și a țării în ansamblu. Susținuți de programul PARE 1+1, întreprinzătorii și-au dezvoltat afacerile proprii, investind în diferite ramuri de dezvoltare.

DUMITRU MARGINE ANTREPRENOR: Am fost plecat 5 ani în Italia din 2006 până în 2011. Am depus documentele și am fost norocosul să-mi i-au proiectul cu grant. Am început cu 7 muncitori, acum avem în jur de 40. Mă bucură faptul că s-a majorat și suma de anul acesta, care este de 250.000 de lei. Cu părere de rău anul acesta nu mai pot participa , dar a venit fratele de peste hotare, așa că vom deschide o afacere nouă și participăm și anul acesta la program.

Cei prezenți au fost informați despre proiectele și programele de susținere a businessului mic și mijlocii, în special s-a pus accentul pe suportul financiar al tinerilor întreprinzători și a femeilor în afaceri.

ALEXANDRU CIOBANU EXPERT ODIMM: Este de a încuraja dezvoltarea lansării IMM-urilor, este de a încuraja pe cele aflate deja în curs de activitate și de acordare a asistenței pentru cei care doresc să aibă un potențial chiar și spre export.

Chiar dacă mulți cetățeni de ai noștri aleg să plece peste hotare, deoarece nu își văd rostul în țară, cei care au muncit în afara țării au o altă viziune.

DUMITRU MARGINE ANTREPRENOR: Curaj trebuie, dacă ai curaj și dorință restul vine de la sine. Și peste hotare sânt probleme, credeți-mă, unde nu te-ai duce nu este mai ușor, nu este mai greu, dar dacă îți dorești să stai acasă și să faci o afacere, treci de birocrația RM și mergi mai departe.

LUDMILA URSATIEV ȘEF SECȚIA ECONOMIE ȘI REFORME: Într-adevăr se mai atestă încă multe bariere în desfășurarea unei activități antreprenoriale. Ce ține de politicile locale încercăm să sprijinim acest sector prin activitățile desfășurate pe perioada întreagă a anului. Dacă vorbim de nivelul național, chiar și în anul acesta a fost efectuată o întâlnire unde au fost abordate problemele majore ale agenților economici. Sperăm ca schimbările să nu se lase mult așteptate.