Cultura

MĂRȚIȘOARE-N PRIMĂVARĂ

Acum, în ajunul primăverii, la intersecție de anotimpuri, municipiul Ungheni găzduiește un șir de activități cultural-artistice, care vin să sporească buna dispoziție a iubitorilor de frumos și creație. Una din ele este și șezătoarea petrecută la palatul culturii, unde au fost confecționate o diversitate de mărțișoare.

SILVIA ZAGOREANU DIRECTOARE PALATUL CULTURII: Din start ne-am propus să avem o șezătoare așa ca acasă, ca pe vremuri, să vorbim între noi, să ne povestim, să cântăm, să confecționăm mărțișoare, pentru că scopul principal, de altfel este de a confecționa mărțișoare. E bine că acest element a fost inclus în lista UNESCO, lucru foarte important pentru tradiție, pentru cei care promovează și țin la tradiție, la folclor, la obiceiuri.

Însoțiți de voie bună și cântece populare, participanții la șezătoare, membri ai diferitor cercuri de creație, profesori și chiar autorități locale, de comun s-au încadrat în verva confecționării mărțișoarelor.

ALEXANDRU AMBROS PRIMARUL MUNICIPIULUI: Orașul nostru este deosebit prin faptul că are oameni deosebiți. Chiar avem niște oameni remarcați prin ceea ce fac. La moment când facem ceva care ne reprezintă pe noi, atunci este un eveniment de identitate locală acest lucru.

Valoarea și culoare activității i-a dat și interpreta de muzică populară Veta Ghimpu – Munteanu, care i-a încântat pe cei prezenți prin prestația sa în calitate de oaspete special al evenimentului.

MARGARETA FOTESCU PROFESOARĂ L.T. ,,ION CREANGĂ”: Cu mare drag mi-am amintit de orele de educație tehnologică din școală. Vom încerca să croșetăm mărțișoare pentru fetele noastre și să le învățăm și pe ele acest dar frumos, pe care trebuie să-l transmitem din generație în generație.

LUDMILA GUZUN PREȘEDINTELE RAIONULUI: Admir mărțișoarele făcute manual. Amintindu-mi de ani de școală, pe atunci nu erau atâtea materiale și le făceam pe ceva adaptat, niște lucruri pe care le confecționam cu plăcere. Cred eu că această tradiție, lucrurile acestea extraordinare cu adevărat nu trebuie uitate.

ANGELA RACOVIȚĂ SPECIALIST PALATUL CULTURII: Mărțișoare am făcut când eram micuță, mi-am  amintit că fetele ziceau că aveau panglici, eu stricam cravata pionerească și făceam mărțișoare. Vai de mine nu v-au știut pe timpul cela ce faceți.

VETA GHIMPU – MUNTEANU INTERPRETĂ DE MUZICĂ POPULARĂ: M-a impresionat prin faptul că e toată spuma orașului aici, care toți fără echivoc s-au implicat în confecționarea mărțișoarelor. Am văzut niște lucruri extraordinare. Ei bine, sânt mulți profesori care transmit acest meșteșugărit tinerii generații și aceasta este îmbucurător că fac niște lucruri atât de minunate.

Șezătoarea a fost dominată de cântece și voie bună, momente plăcute oferite de colectivul ,,Vârsta de Aur”, care păstrează și valorifică folclorul național.

VETA GHIMPU – MUNTEANU INTERPRETĂ DE MUZICĂ POPULARĂ: Acest popor dintotdeauna a reușit să renască ca pasărea Phoenix, câți ani la rând s-a bătut în tradițiile și obiceiurile noastre. Portul popular, doinele, baladele, vorbeau de vechimea noastră ca civilizație. Vreau să vă spun că mă simt foarte bine, mă simt ca acasă, aici la dumneavoastră, sper să mai vin și la alte manifestări și sânt sigură că se vor organiza, cunoscând-o pe Silvia.