Sport

PENTRU O JUSTIȚIE EUROPEANĂ

Elevii liceelor teoretice ,,Mihai Eminescu” și ,,Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni, s-au încadrat într-un flashmob desfășurat pe piața independenței cu scopul promovării unei justiții independente și transparente în RM. Activitatea reiese din obiectivele proiectului ,,Sporirea eficienții responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești în Moldova (ATRECO)”.

MIHAELA COLIBĂ ELEVĂ L.T. ,,VASILE ALECSANDRI”:

Activitatea a constat într-un flashmob închinat acestui eveniment frumos, pentru o promovare a valorilor europene, a justiției cu adevărat corecte, care promovează de fapt și Europa și un viitor mai bun.

CARMEN MUȘAT EXPERT EUROPEAN ,,ATRECO”:

Ce vedeți la copiii aceștia înseamnă că au beneficiat de lecții deschise cu echipajul Judecătoriei Ungheni, unde copiii au făcut cunoștință cu sistemul judiciar, lecțiile deschise de astăzi au fost urmate de acest flashmob, pe care tinerii au vrut să-l organizeze pe tema UE, ce-au văzut, ce-au spus și ce-au dansat, ei au organizat așa cum au simțit ei, că trebuie să spună orașului lor în legătură cu evoluțiile bune către Europa în acest oraș.

Obiectivul extins al proiectului este de a susține implementarea reformei durabile în sectorul justiției din RM, și a spori eficiența sistemului judecătoresc. O prioritate de bază a proiectului este: acordarea asistenței în aplicarea celor mai bune practici, pentru a reduce nivelul de corupție judiciară și a spori încrederea publicului în sistemul judecătoresc.

PETRU LANGA DIRECTOR L.T. ,,MIHAI EMINESCU”:

Cu regret, iarăși se atestă și aici o nuanță, că noi așteptăm ca cineva să facă lucrul acesta, dar nu personal să contribuim. Apelul final acesta a fost, că noi fiecare la locul de trai, la locul de muncă, să contribuim cu puțin, dar să contribuim pentru a combate orice fel de fenomen, care nu este propriu unui stat civilizat european, în care ne pretindem și noi.

MIHAELA COLIBĂ ELEVĂ L.T. ,,VASILE ALECSANDRI”:

Eu cred că suntem într-o dezvoltare, și ar fi bine ca ceea ce am promovat noi astăzi să fie cu adevărat implementat și dacă fiecare va conștientiza faptul dat, că trebuie să promovăm egalitatea, adevărul, cred că vom avea și o societate dezvoltată, și o justiției cu adevărat corectă.

Odată cu optimizarea hărții judiciare în RM și fuzionarea judecătoriilor se urmărește scopul de a informa societatea civilă despre schimbările produse, atât pe segmentul infrastructurii, cât și în actul de efectuare a justiției.

VASILE ȘCHIOPU PREȘEDINTELE JUDECĂTORIEI UNGHENI:

Informarea populației despre ceea ce se petrece în justiției, despre optimizare, despre simplificare, despre îmbunătățire, deci acesta este scopul de a informa populația cât mai mult. Este un proiect ghidat de UE prin intermediul fundației ,,Atreco”, care ne acordă suportul necesar în petrecerea acestor evenimente.

,,Adoptă un elev”, va fi următoarea activitate, la care elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu activitatea sistemului judiciar. Timp de o zi tinerii vor urmări pas cu pas cum decurge munca judecătorească.

CARMEN MUȘAT EXPERT EUROPEAN ,,ATRECO”:

Judecătorii din Ungheni vor adopta 2-3 elevi și mâine aceștia vor trăi o zi din viața unui judecător.

VASILE ȘCHIOPU PREȘEDINTELE JUDECĂTORIEI UNGHENI:

Activitatea dată prevede și vizita elevilor la Judecătoria Ungheni pe o zi de muncă, vor fi repartizați pe judecători câte un grup 2-3 elevi, care vor asista de la începutul zilei de lucru, până la sfârșit să vadă cum în realitate se efectuează justiția, inclusiv ședințele de judecată, cum judecătorul lucrează în birou, cum scrie, cred că le va da un dosar să citească, să vadă, poate să-și spună opinia pe anumite cauze.