Actualitate Social

DE CENTENARUL UNIRII

În anul centenarului unirii, Asociația Istoricilor ,,Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, petrece un șir de activități cu participarea istoricilor, scriitorilor, academicienilor și altor personalități, care vin să elucideze diverse documente istorice ce țin de Marea Unirii de la 1918. O asemenea întâlnire a fost organizată recent.

ANATOL PETRENCU ISTORIC, RM:

S-au împlinit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, și sigur că este o dată semnificativă pentru istoria noastră și pentru noi, cei prezenți. Este un bun prilej pentru a rememora ceea ce s-a întâmplat atunci, a evidenția problemele care există. Eu în ceea ce mi-am propus să vă spun dumneavoastră astăzi sunt doar câteva pasaje legate de evenimentele 1917-1918. Însemnătatea unirii pentru locuitorii Basarabiei, nu doar pentru moldoveni, dar și pentru găgăuzi, bulgari și ruși, care au trăit aici.

Celor prezenți la întâlnire, profesorilor de istorie, bibliotecarilor, jurnaliștilor și altor participanți, li s-au oferit informații în materiale istorice ce țin de trecutul Basarabiei în cele două războaie mondiale, de Sfatul Țării și alte evenimente istorice.

MIRCEA STĂNESCU CERCETĂTOR ISTORIC, ROMÂNIA:

Sunt lucruri inedite, sunt fonduri necercetate, sau foarte slab cercetate, explorate, iar rolul nostru, ori de câte ori avem prilejul, este să venim, în primul rând în contact cu dumneavoastră, să facem ca aceste lucruri să nu rămână moarte acolo în arhive, ci să circule și mai ales să ajungă la destinatarii lor care sunt tinerele generații, pentru că dincolo de toată povestea aceasta istorică, care poate fi analizată din multiple puncte de vedere: istoric, politic, cultural, general-uman, din punct de vedere subiectiv, pentru că și percepțiile, mai ales ale celor care au trăit acele perioade, sau ale celor care nu au trăit acele perioade, dar au diverse versiuni  asupra acelei istorii.

O atenție deosebită în cadrul întâlnirii a fost acordată analizei unei hărți relevante tematicii abordate, precum și importanței cunoașterii evenimentelor reflectate pe aceasta.

VASILE ȘOIMARU CONFERENȚIAR UNIVERSITAR RM:

Această hartă a stat la baza elaborării documentelor de la 27 martie 1918, o hartă extraordinară și frumoasă, e un manual adevărat, toată informația despre Basarabia înainte de această istorică dată. Am văzut-o prima dată 2 ani în urmă, la o întrunire a jurnaliștilor – ecologiști și de turism din România și RM. Am văzut localități de dincolo de Nistru, toate localitățile românești, adică cu populație românească de dincolo de Nistru, sunt date despre cum s-au numit la fondare aceste localități.

GALINA USCATU PROFESOARĂ DE ISTORIE S.NEGURENII VECHI:

Este o întâlnire de suflet, sunt lucruri foarte interesante, ceea ce am aflat de la domnii invitați, sunt lucruri speciale pentru noi, profesorii de istorie. Am aflat multă realitate, ceea ce în manualele de istorie nu sunt aceste lucruri reale. Sunt binevenite pentru noi, ca profesori, pentru că toată informația pe care am primit-o va fi transmisă elevilor în cadrul orelor de istorie, mai ales perioada contemporană, care are multe pete albe.

Prezent la eveniment prozatorul și dramaturgul, Nicolae Rusu, a prezentat 2 dintre cărțile sale în care a descris evenimentele ce țin de Sfatul Țării, dar și de realitățile de astăzi.

NICOLAE RUSU PROZATOR ȘI DRAMATURG RM:

Am găsit un subiect, erau 2 tineri, pentru că m-am gândit, cum o să descriu eu într-o piesă, ședințele Sfatului Țării. Am găsit să relatez acest eveniment prin destinul a 2 tineri, un băiat și o fată, fără să vreau, fără să conștientizez lucrul acesta, personajele mele sunt bunicii mei Ion și Mărioara.

În cadrul întâlnirii, invitații de onoare le-au adus în dar celor prezenți un set de cărți cu conținut istoric, iar reprezentanții Asociației Istoricilor din raion ,,Nicolae Iorga” au menționat că activitățile dedicate centenarului unirii vor continua.

CORNELIU PREPELIȚĂ PREȘEDINTE AO „NICOLAE IORGA” UNGHENI:

Aș vrea să menționez că șirul activităților planificate de către Asociația Istoricilor ,,Nicolae Iorga” va continua pe parcursul întregului an 2018. Va urma o prezentare de carte la care îl vom avea ca oaspete pe Octavian Țicu, cu lucrarea sa ,,Homo Sovieticus”. Ulterior, în luna iunie vom organiza acea conferință, pe care o planificăm de ziua istoricului ,,Istorie și Cultură Locală”, ediția a II-a. De asemenea și o serie de activități, la care vor fi implicați direct elevii.