Cultura

O VOCE CU TRANDAFIRI

O întâlnire de suflet, cu genericul ,,O voce cu trandafiri”, a avut loc recent la biblioteca publică ,,Dimitrie Cantemir”. Protagonista evenimentului a fost cunoscuta jurnalistă de la radioul național, Zinaida Izbaș.

ZINAIDA IZBAȘ SCRIITOARE: Invocare: ,,Unde ești Ileană Cosânzeană, Unde ești voinice Făt-Frumos, Vă tot caut prin codrii de aramă, Unde cornul sună tânguios. Păsările nu mai vor să cânte, Aripile triste și-au lăsat, Un gorun tot caută cuvinte, Să ne spună ce s-a întâmplat. Din arbuști răsare-o căprioară, Și un cerb pășește mai istos , Toți privesc îngândurați în zare, Poate reveniți, vă rog frumos, Frunzele se trec și trece anul, Dorul meu necontenit vă cheamă, Hai voinice i-ați și buzduganul, Calul alb și adu-o pe Ileana”.

Pe lângă profesia de jurnalistă radio, Zinaida Izbaș se mai preocupă și de scrierea versurilor. Până în prezent a scris 7 cărți cu tematică diversă: Dragoste de mama, neam și țară. Posedând arta oratorică și scrisă, nu a ezitat să-și valorifice talentul prin frumusețea poeziei.

ALA MUTILICĂ BIBLIOTECARĂ: ,,Domnișoare litere nu au de unde să știe, Cine și cum le iubește, Ele sânt puterea lăuntrică a celor înfrățiți cu penița, Soră cu durerea, iubirea și dragoste de viață, Orice nu s-ar întâmpla”.

ZINAIDA IZBAȘ SCRIITORE: Destul de târziu a apărut prima mea carte care se numește ,,Dragă tu” și a apărut nu aici, a apărut la București. Faptul acesta poate că mi-a dat curajul ca să continui să scriu și să continui să vreau să public o carte, pentru că până la prima carte ,,Dragă tu”  n-am avut curajul să public, ba din contra foarte mult din ceea ce am scris am distrus ca pe urmă să-mi pară rău. Dar așa momente sânt uneori erup și la adolescenți, poate în deosebi la adolescenți, poate și la oamenii care mai trec prin viață. Uneori intervine un moment când iată așa starea ta te face să realizez niște lucruri un pic necugetate.

Însoțită și de frații de condei Victor Cobzac și Marcela Mardare, protagonista evenimentului s-a simțit susținută și încurajată în tot ceea ce face, astfel oferind publicului o doză de revelație și armonie, desprinse din frumusețea versurilor sale.

VICTOR COBZAC SCRIITOR: ,,Tot mai aproape-i ziua în care, Vom spune bună ziua frate, Fără să ni se închidă gura, Fără de sârmele ghimpate. Creștini fiind ne vom ruga, La Dumnezeu și la toți Sfinții, Și vom lupta cu noi puteri, Să nu dezamăgim părinții. Ei au plecat în drumul lor, Rămași cu un vis neîmplinit, Născuți cu Prutul prin grădină, Azi curge prea neliniștit”.Că poeții ceilalți n-au cântat-o pe mama ? Păunescu n-a cântat, Grigorie Vieru nu și-a cinstit-o, dar așa cum a cântat-o ea în melodia, în notele muzicale, în nuanța ceea n-a cântat-o nimeni, pentru că poeții sunt diverși. Zinaida Izbaș venind de la radio, din jurnalistică este omul minuțios care până a așterne pe foaia de hârtie, până a descoperi, caută.

Prezent la eveniment a fost și preotul Ștefan Râmbu, cel care este oaspete fidel al acestor evenimente. Dânsul a apreciat versurile așternute pe hârtie de Zinaida Izbaș, înțelegând farmecul poeziei de care este și el îndrăgostit.

ȘTEFAN RÂMBU PREOT MĂNĂSTIREA SF.GHEORGHE: Cea care ne-a adunat prin minunatele scrieri a pus mult suflet în ceea ce s-a scris, iată de aceea am gândit să numesc această întâlnire ,,O întâlnire de suflet”. Fără îndoială că viața aceasta ne pune în față multe momente care nu doar că ne plictisesc, ci ne pune de multe ori multe momente care nu ni le dorim a le trece, sau a le trăi, ori întâlnirile cu tentă culturală, ori întâlnirile la care se vorbește despre poezie și în general despre carte, cred că sânt acele momente care ne dau aceea inspirație, ne dau aceea clipă de bucurie, ca să trecem mai ușor peste unele încercări ale vieții.

INCELEME UMUT ELEV: Mi-a plăcut activitatea de astăzi, anume prin poeziile ce ne-a prezentat oaspeții, despre istoriile care tot au povestit. -Ai mai auzit de Zinaida Izbaș? –Da. –Unde ai mai auzit? -Mama povestea.