Social

DEGUSTAREA VINURILOR DE CASĂ

Producătorii vinului de casă din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași și-au adus producția vinicolă, în cadrul concursului zonal desfășurat de Camera de Comerț și Industrie din Ungheni. Spre degustare au fost expuse circa 70 de soiuri de vin, dintre care europene, autohtone și hibride.

SERGIU CLADCO ȘEF CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE: Este un concurs al producătorilor vinului de casă, o tradiție foarte veche la moldoveni și Camera de Comerț și Industrie, încă cu ani în urmă și-a pus scopul să promoveze acest produs autohton, mai ales că prin prisma dezvoltării turismului rural, care este unul din perspectivele mari pentru a impulsiona dezvoltarea mediului rural. Vinul de casă în viitoarele pensiuni agricole, țărănești sunt foarte solicitate de turiștii străini, va deveni o carte de vizită a pensiunii, a gospodăriei.

Concursul regional a devenit deja unul tradițional unde producătorii au posibilitatea să expună spre testare varietatea de vinuri produse în condiții de casă. După o riguroasă selectare a acestora, cele mai bune produse vinicole sunt scoase în evidență, iar producătorii menționați cu premii speciale la nivel zonal.

SERGIU CLADCO ȘEF CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE: Fie că e vorba de vinul de casă din soiuri autohtone, hibride, roșii, albe, fie că e vorba de soiurile europene tot produse în condiții de casă, acuma au apărut în ultimul timp și vinurile rose în condiții de casă. Organizăm acest concurs și înmânăm învingătorilor butoaie autohtone din stejar de calitate bună în care pot pune vinul și rachiul produs din vin. Iată aceste tradiții am încercat să le valorificăm și chiar ne reușește.

Degustătorii, specialiști în materie susțin că din an în an producătorii însușesc tehnologia vinului de calitate în condiții de casă, însă mai au multe de învățat.

GHEORGHE PULBERE TEHNOLOG RAIONUL CĂLĂRAȘI: Trebuie să respecte o tehnologie, trebuie să aibă un utilaj. Producerea vinului se începe de la strânsul poamei, după culesul poamei se pornește tot procesul tehnologic. Sânt oameni care într-adevăr se ocupă, sânt oameni care iubesc anume să se ocupe cu tehnologia vinului, fiindcă vinul e ca și omul, are și boli și ele triluiesc lecuite. Neștiind aceste lucruri n-ai să poți obține un produs bun, gustos, care să le placă și altora.

LUCIA BACALU ZIARISTĂ, MEMBRĂ A JURIULUI: Mă bucură faptul că se aduc probe, mostre de vin bun. An de an se îmbunătățește și ambalajul și forma în care sânt aduse. La ora actuală avem diferite feluri de vinuri, dar nu aș putea spune că cel puțin până acum calitate este extraordinar de bună, dar nici rea, sânt vinuri așa cum e în beciul omului și vinuri mai bune și vinuri mai puțin bune. Cred că oamenii noștri au nevoie de mai multe training-uri, de mai multe cursuri, ca să învețe cum să păstreze vinul, cum să îmbunătățească calitatea.

După o selectare minuțioasă a calității vinului, cele mai bune probe de vin urmează a fi transmise la Chișinău la etapa națională a concursului ,,Polobocul de Aur”, după care cei mai buni producători vor fi menționați cu premii speciale. De menționat că în fiecare an producătorii de la noi aduc rezultate bune.