Social

VACCINAREA – PRIORITATE PENTRU SĂNĂTATE

Lista calendarului vaccinal aprobat de Guvern cuprinde 12 vaccinuri obligatorii, care sânt administrate anual pentru a asigura imunizarea populației. Asta afirmă specialiștii Centrului de Sănătate Publică Ungheni, care insistă asupra importanței respectării acestor proceduri pentru sănătatea populației.

SERGIU TALMACI, MEDIC EPIDEMIOLOG: Hepatita B, BCG, tuberculoza, când ies copilașii din maternitate, mai apoi conform vârstelor: rujeola, rubeola, oreonul, DPT, difteria, tetanus pertussis, haemophilus influenzae, poliomielita, infecția rota-virală și vaccinul pneumococic, care sunt introduse în calendar și sunt obligatorii. Recent a mai fost introdus un vaccin papilloma virus uman împotriva cancerului de col uterin.

Medicii susțin că în lume, inclusiv și la noi în țară, foarte multe femei se infectează și mor din cauza cancerului la col uterin. Anual, în Moldova se infectează peste 300 de femei, dintre care săptămânal, în medie 2 femei decedează din cauza acestui flagel.

SERGIU TALMACI, MEDIC EPIDEMIOLOG: În lume sunt undeva peste 60 de țări, care au implementat vaccinul respectiv și imunizează fetițele. Aici există o chestie de principiu, că anume trebuie să le vaccinăm în perioada aceea, înainte de a începe viața sexuală. Dacă deja a început viața sexuală, vaccinul nu-și mai face efectul cuvenit.

Potrivit medicului, reieșind din practica avansată, acolo unde vaccinul se aplică de mai mulți ani, se reduce foarte mult morbiditatea cauzată de acest tip de cancer. Vaccinând împotriva acestui virus, fetițele sunt protejate nu numai împotriva cancerului de col uterin, dar și de alte tipuri de cancer.

SERGIU TALMACI, MEDIC EPIDEMIOLOG: Cineva întreabă de ce nu vaccinăm și băiețeii? Dacă o să vaccinăm fetițele, deja e suficient. În al doilea rând sunt țări, care, da într-adevăr vaccinează și băiețeii, dar noi, la ziua de astăzi, nu avem resursele, pe care ar trebui să le avem, pentru a acoperi cu vaccinarea.

Pentru a efectua imunizarea împotriva virusului papilloma uman, raionul Ungheni a primit o primă tranșă de 600 de doze de acest vaccin, care deja au fost administrate aproape în totalitate.