Cultura

BIBLIOTECA PUBLICĂ RENOVATĂ

De mai mulți ani biblioteca publică ,,Dimitrie Cantemir” activează în condiții nefavorabile. Pentru a-i conferi un alt aspect, au fost implementate un șir de proiecte cu susținerea financiară externă și cu surse locale.

ALIONA MANCIU ȘEFĂ SECȚIA METODICĂ: În anul 2017, biblioteca s-a bucurat enorm de multe succese, mai ales la capitolul investiții. În acest an, alăturate de cele 700.000 de lei care au fost alocate de către Consiliul Raional Ungheni pentru reparația încăperii bibliotecii, dar și a filialei nr.2, au fost și alte investiții. Practic 80% fiind finanțate de către AO ,,IREX” a programului ,,NOVATECA”.

NADEJDA MIHAI ȘEFĂ BIBLIOTECA PUBLICĂ: Biblioteca publică ,,Dimitrie Cantemir”, a fost renovate după o perioadă de 36 de ani. Biblioteca noastră este recunoscută cu cele mai mari și frumoase performanțe, ea este un spațiu atractiv, modern de recreere, de informare și cunoaștere pentru utilizatorii noștri. Biblioteca este mereu deschisă pentru toată comunitatea ungheneană, cu un personal bine pregătit, format profesional.

Lucrările de amenajare au durat 3 luni, timp în care s-a reușit schimbarea pardoselii, a iluminatului și parțial a geamurilor, lucrări efectuate cu contribuția Consiliul Raional Ungheni, care a alocat în acest scop 700.000 de lei.

LUDMILA GUZUN PREȘEDINTA RAIONULUI: Un lucru mă bucură că pe lângă cele investiții făcute pe linia bugetului sânt acele proiecte minunate. Mă bucură faptul că pas cu pas, picătură cu picătura, fiecare colțișor al bibliotecii prinde contur, un contur specific pentru diferite activități.

Pentru a împărtăși bucuria evenimentului, alături de bibliotecari au fost prezenți partenerii, colegii de breaslă, cititorii mai mari, mai mici și alți oaspeți.

,,Cartea a fost un copac prima oară, În zori tăietorii copacul doboară, Fabrica uite preschimbă tulpina, În foile astea subțiri ca lumina, Nu dorm scriitorii noaptea întreagă, Pe tipografi sudoarea aleargă, Oh cartea își are un miez ca un fag, Ca ochii din cap o iubesc și mie drag.”

ȘTEFAN RÂMBU PREOT MĂNĂSTIREA SF.GHEORGHE: Se decorează cu prezenta diplomă, înaltă în semn de recunoștință recunoștință arhierească pentru toată frumoasa activitate depusă pe tărâmul cultural. Fiți sănătoși și prin această diplomă se certifică, sau se scoate în evidență, respectul pe care-l avem față de această bibliotecă. Filosoful grec Platon spunea foarte frumos și sugestiv că o societate fără bibliotecă este ca un trup fără suflet, astfel putem să spunem că orice mediu, indiferent rural sau urban, dacă nu are bibliotecă este cum a zis marele filosof fără suflet. De aici înțelegem marea necesitate și importanță viabilă a unei biblioteci în cadrul unei societăți.

Cei prezenți au vizitat colțișoarele renovate ale bibliotecii, dotate cu mobilier, calculatoare și alte atribute oferite de donatori în valoare de 1.140.000 de lei.

ALIONA MANCIU ȘEFĂ SECȚIA METODICĂ: Noi am reușit să colorăm spațiile bibliotecii, unul din ele fiind colțișorul democrației, unde s-a mobilat un spațiu separat pentru cetățenii din Ungheni, care pot veni să discute problemele comunitare, dar totodată să se delecteze cu plăcerea lecturii, aici la noi la biblioteca.

CRISTINA TURCU BIBLIOTECARĂ: Dispunem de toate condițiile pentru comunitate. Biblioteca este foarte dotată, se organizează o mulțime de activități cu copii, pentru tineri și pentru maturi. După renovare se simte un mediu mai cald, adică condițiile s-au îmbunătățit. Sunt bineveniți toți, îi așteptăm zi de zi.