Social

O CASĂ PROTEJATĂ – O VIAȚĂ SALVATĂ

Deoarece ne aflăm în perioada rece a anului, când riscul de declanșare a incendiilor este unul iminent în gospodăriile unde locuiesc persoanele singuratice și social-vulnerabile, MAI a lansat o campanie națională cu genericul ,,O casă protejată – o viață salvată”. Debutul a avut loc zilele acestea în raionul Ungheni.

ANATOL VINICIUC ȘEF-ADJUNCT AL SPCSE: Vreau să spun că au trecut deja 2 luni de zile, dar avem peste 280 de cazuri de incendii, totodată în această perioadă avem 33 persoane decedate de la incendii și de 38 de la intoxicații. Detectoarele acestea de fum sânt prevăzute și destinate pentru a alerta persoanele. Au un sunet sonor, care atinge căile de auz, și indiferent în ce stare n-ai fi te trezești și te poți evacua.

La lansarea campaniei respective au participat colaboratorii serviciului de pompieri și salvatori și cei din domeniul asistenței sociale, care preventiv au identificat familiile unde urmează a fi instalate detectoarele de fum.

OLEG BLIȘCIAC ȘEF DSE UNGHENI: În scopul minimalizării riscului producerii cazurilor de incendii și intoxicații în sectorul locativ, prioritar la persoanele în etate, singuratice, precum și persoanele social-vulnerabile, pe data de 21-25-30 ianuarie 2018, DSE Ungheni a remis o solicitare în adresa primarului municipiului Ungheni și primăriilor comunelor și satelor, privind realizarea campanie de stat cu sloganul: ,,O casă protejată – o viață salvată”.

CONSTANTIN POTLOG ȘEF-ADJUNCT DASPF UNGHENI: Avem la deservire circa 800 de persoane care sânt deserviți de lucrătorii sociali, avem în asistența personală 65 de persoane cu dizabilitate severă care sânt țintuite la pat, avem familii cu mulți copii, familii defavorizate, care nu pot să-și permită. Pentru a preveni situațiile date, zic este o bună activitate.

Până în prezent în raionul Ungheni au fost identificate 2649 de gospodării care ar necesita detectoare de fum, iar pentru a le asigura, până la momentul de față, Consiliul Raional a procurat 150 de asemenea unități, DSE 100, primăria municipiului 180, iar o altă parte au fost achiziționate de către primăriile sătești.

LUDMILA GUZUN PREȘEDINTELE RAIONULUI: Majoritatea APL și-au propus să vină cu contribuții financiare pentru a completa acest necesar de dispozitive. La fel țin să informeze că și Consiliul Raional a alocat o suma de 16500 de lei, pentru a procura la prima etapă 150 de detectoare și la fel a suplini necesarul care este solicitat în raionul Ungheni.

Campania a demarat prin deplasarea în teritoriu a echipelor de salvatori și pompieri și a asistenților sociali, care au început instalarea propriu-zisă a detectoarelor în gospodăriile identificate.

VLADIMIR GÂRBU COLABORATOR DSE UNGHENI: MAI a decis să demareze o campanie pentru a instala detectoare de fum, care să prevină cazurile acestea de incendii și intoxicații a persoanelor. El este un detector care se instalează pe planșeul casei, iar în cazul în care dumneavoastră poate dormiți, sau poate sunteți afară și se emană fum, el face un sunet pe care îl veți auzi. Dacă-l auziți, vă treziți, luați copii și vă evacuați afară. Sunați la 901, anunțați că la mine în casă s-a produs un incendiu.

RADU BOICO LOCUITORUL MUNICIPIULUI: E foarte bine, vă mulțumesc că ați instalat acest aparat și cred că noi o să ne păzim, tare vă mulțumim pentru așa ceva. Am înțeles cum să ne folosim. În caz de sunet să ieșim afară din  încăpere, să sunăm la 901 și să așteptăm echipa de pompieri.