Social

ZIUA UȘILOR DESCHISE LA AOFM UNGHENI

La fel ca și în întreaga țară, situația pe piața muncii din Ungheni este una complicată. La momentul de față, la evidența AOFM se află 1300 de persoane, iar locuri vacante sînt doar 250. Cu toate acestea, cetățenii aflați în căutarea unui loc de muncă, nu se prea grăbesc să se încadreze în câmpul muncii.
VASILE BULUBICĂ ȘEF AOFM: Din diferite motive, bineînțeles salariile, care nu corespund așteptărilor acestor șomeri, orele de muncă, sunt persoane care au copii mici, de aceea aceste locuri nu întotdeauna sînt ocupate, cu toate că sunt puține.
În scopul atragerii forței de muncă, agenția organizează târguri ale locurilor de muncă, ziua ușilor deschise și instruiri profesionale.
VASILE BULUBICĂ ȘEF AOFM: Scopul ușilor deschise la agenția din Ungheni, este familiarizarea cetățenilor și a șomerilor care stau la evidența agenției pentru ocuparea forței de muncă, cât și a angajatorilor, care dispun de locuri de muncă și care ar putea să-și găsească persoane care pot corespunde locurilor vacante la aceste întreprinderi. Noi ne gândim astăzi să petrecem întîlniri cu viitorii absolvenți ai unor licee, care pot să beneficieze de cursuri de instruire.


Cele mai multe locuri de muncă în municipiul Ungheni sunt oferite de agenții economici din sfera industrială și cea comercială, cei mai solicitați fiind vînzătorii și cusătorii.
VIOLETA BABICI REPREZENTANT ,,LEAR CORPORATION”: Noi nu sîntem o companie care să staționăm, noi sîntem în continuă creștere și de aceea avem permanent nevoie de forțe de muncă, avem proiecte noi și respectiv avem nevoie de brațe de muncă.
ELENA ERMURACHI ȘEFĂ-ADJUNCTĂ AOFM: Noi am invitat angajatorii care să vorbească în direct, să le spună care sînt cerințele, care este salariu, șomerii i-am invitat corespunzător cerințelor pe care angajatorii ni le declară. E de dorit ca salariile totuși să fie transparente, când persoanele se duc la angajator să le spună care sânt salariile, fiindcă ei vor un salariu mai mare.
Din cauza salariilor mici și lipsei unui loc de muncă pe potrivă, mulți cetățeni aleg să plece peste hotare, alții dimpotrivă revin la locul de baștină.
GORINCIO EUGENIA ȘOMERĂ: Am lucrat la Chișinău taxatoare, acolo am stat la gazdă și gazda-i scumpă și am venit încoace la Ungheni, am venit să depun o cerere pentru alocație, nu sînt încă căutarea unui loc de lucru, pentru că trec niște cursuri.
EUGEN ȘOLTOIANU ȘOMER: O oarecare profesie, merge bine, important să fie de lucru,(Reporter)Demult căutați de lucru? De vreo 2-3 luni. Vreau la mine în republică, acasă. Este și aici de lucru, pur și simplu răbdare și o să găsim, cred că-i iarnă, știți cum sezonul.
OLEG BURUIANĂ ȘOMER: Caut de lucru, aștept pașaportul românesc să plec peste hotare,(Reporter) Ce fel de muncă? Păi nuștiu, încă nuștiu.
VASILE BULUBICĂ ȘEF AOFM: Ne gîndim că o să se învioreze piața muncii cu sosirea primăverii, cu deschiderea unor noi întreprinderi. Se va deschide după datele pe care le avem o întreprindere nouă, se stipulează câteva sute de persoane să fie angajate. Se va mai deschide o nouă întreprindere de comerț, care o sa aibă nevoie în jur de 100 persoane, adică noile locuri vor mai înbunătăți puțin situația angajării.