Social

SERVICIILE MEDICALE MAI APROPAPE DE CETĂȚENI

Philippe Chaudier, francezul stabilit de mai mulți ani la Ungheni este o personalitate remarcată pentru municipiul și raionul Ungheni, prin acțiunile sale de caritate pe care le face. În acest răstimp a reușit să implementeze 18 proiecte sociale, printre care se numără și renovarea centrului de sănătate din Cetireni, inaugurarea căruia a avut loc zilele curente.

PHILIPPE CHAUDIER, PREȘEDINTE AO ,,DEGEȚEL”: Sunt foarte bucuros să tai panglica de inaugurare a acestui local. De acum de 2 ani se lucrează pentru a avea aceste condiții care sunt astăzi. De fiecare dată un eveniment de acesta se egalează cu sosirea unui camion cu materiale.

LUDMILA GUZUN, PREȘEDINTELE RAIONULUI: Astăzi într-adevăr suntem la deschiderea acestui minunat centru după ce renovarea a fost făcută cu adevărat. După cum a fost menționat este unul ordinar, al 18-lea la număr, ceea ce vorbește despre faptul că nu a fost un interes doar pentru instituția dată, dar este un interes pentru toți cetățenii din raionul Ungheni, și în special vorbim acum de Cetireni.

Sprijinit de către guvernul Franței, a poporului francez, în colaborare cu Fundația ,,Autorilor Internaționali”, Universitatea Farmaceutică din Anjou și Asociația ,,Degețel” președintele căreia este Philippe Chaudier, în anul 2015 a fost lansat proiectul de renovare a centrului de sănătate din satul Cetireni.

NICOLAE IACHIMOVSCHI, MEDIC-ȘEF CENTRUL DE SĂNĂTATE CETIRENI: Uitați-vă că peste 3 ani de muncă care s-a dus de diferite delegații, parteneri ai AO ,,Degețel” din Franța au venit la noi, au văzut care a fost situația aici la centrul de sănătate și în sfârșit au hotărât să investească aici. Primăria, unde a avut și ea posibilitate a contribuit substanțial cu mijloace financiare pentru centrul de sănătate.

De rând cu asociațiile partenere un aport considerabil l-a avut primăria Cetireni și Consiliul Raional Ungheni, care cu eforturi comune a făcut posibilă renovarea acestui centru de sănătate.

ANA DICUSAR, PRIMAR SATUL CETIRENI: Bine ați venit la această minunată sărbătoare. Vreau să vă comunic că la data de 24 iulie, anul 2017, am semnat un acord de colaborare între Consiliul Raional Ungheni, primăria Cetireni și bineînțeles cu   AO ,,Degețel”, în frunte cu președintele asociației Philippe Chaudier. E de menționat că în această instituție existau condiții nefavorabile de muncă, atât pentru lucrătorii medicali, cât și pentru pacienții localității noastre și a localităților vecine.

LIDIA TIMOFTI, MEDIC CENTRU DE SĂNĂTATE CETIRENI: E curat, e cald, pacienții sunt mulțumiți de toate, vin nu stau în frig, li se acordă toate procedurile pe loc, nu se duc în raion. E mulțămită și lumea și noi suntem mulțumiți.

MARIA RISIPANU, LOCUITOARE SATUL CETIRENI: Suntem mulțumiți, căci este binevenit pentru toate satele. Am dori ca toate investigațiile medicale care nu sunt să fie făcute aici în teritoriu, că este foarte greu pentru bătrâni, mame cu copii la drum.

Prezent la eveniment a fost și ambasadorul Franței în Republica Moldova, care a remarcat practicile de succes ale raionului Ungheni, ghidate de Philippe Chaudier.

PASCAL LE DEUNFF, AMBASADORUL FRANȚEI ÎN RM: Este o onoare pentru mine de a mă afla aici, de afla ce lucruri mărețe se fac de către reprezentanții celor 2 țări, fiindcă de obicei la nivel de state se vorbește mai mult despre politică, poate despre economie, dar relații de felul acesta sunt cele mai vorbitoare despre o integrare. Să știți că Franța dorește succes Republicii Moldova și este în căutare pentru a realiza acele integrări pe care ea și le dorește în comunitatea europeană.