Social

,,RUJEOLA” – SEMNAL DE ALARMĂ

Deși ne aflăm în plină iarnă situația epidemiologică la capitolul infecțiilor virale acute și a înbolnăvirilor de gripă în acest an este una liniștită. Dacă în anul trecut în această perioadă erau înregistrate 42 de cazuri de gripă și 6.040 cazuri de infecții virale acute, în anul curent numărul acestora s-a diminuat considerabil susțin medicii epidemiologi ai raionului Ungheni.

SERGIU TALMACI, MEDIC EPIDEMIOLOG: Sezonul acesta noi nu avem gripă și infecții respiratorii virale acute. Dacă în sezonul trecut au fost înregistrate 6.040 de cazuri de infecții virale acute, acum în aceeași perioadă avem înregistrate 3.442 de cazuri. Această situație se explică prin scăderea din intensitate a procesului epidemic la maladiile în cauză. Unul din factori ar mai fi vaccinarea antigripală. În sezonul acesta statul a procurat vaccinul în luna octombrie, și noi am început vaccinarea populației în luna octombrie-noiembrie. Am vaccinat 5.400 de persoane.

Dacă gripa și infecțiile virale acute nu ne dau bătăi de cap în acest an, un semnal de alarmă ar fi creșterea cazurilor de rujeolă în țările vecine ca, România și Ucraina.

SERGIU TALMACI, MEDIC EPIDEMIOLOG: Aceasta este o problemă importantă în sănătatea publică la ziua de astăzi. La noi situația este puțin mai bună, însă în regiunea europeană, inclusiv în țările vecine, România și Ucraina situația este destul de alarmantă. Numai în România pe parcursul anului 2017 și deja o lună a anului 2018, au fost înregistrate peste 10.500 de cazuri, dintre care 38 de decese. Situația este foarte și foarte alarmantă. Numai în luna ianuarie curent s-au înregistrat 86 de cazuri în 12 județe. În Ucraina situația devine și ea alarmantă, fiindcă s-a început a înregistra puțin mai tîrziu. Numai în ianuarie curent s-au înregistrat 1.025 de cazuri, soldat cu 2 decese, și anume în regiunile limitrofe cu Republica Moldova.

Datorită imunizării suficiente contra rujeolei în raionul Ungheni spre fericire pînă la moment n-a fost înregistrat nici un caz de rujeolă, însă aceasta nu este un prilej de autoliniștire, de vreme ce un asemenea caz a fost înregistrat în raionul Glodeni.

SERGIU TALMACI, MEDIC EPIDEMIOLOG: Recent a fost confirmat un caz de rujeolă în raionul Glodeni. O mămică cu copilaș a fost în Ucraina, în ospeție și acolo s-a infectat copilașul, nefiind vaccinat a făcut boala. Au mai fost cîteva cazuri de suspecție la rujeolă, de aceea noi fiind la locul respectiv în regim de urgență, am informat opinia publică, medicina primară, medicina spitalicească ca să fie atenți în domeniul respectiv și cît mai precoce să depistăm bolnavii respectivi, fiindcă nimeni nu exclude că o să se infecteze undeva, mai ales acei nevaccinați.

Pentru a preveni înregistrarea cazurilor de rujeolă în țara noastră și la nivel local va fi luată o atitudine serioasă în acest sens.

SERGIU TALMACI, MEDIC EPIDEMIOLOG: La noi în republică este legea nr.10 privind ,,Supravegherea de stat a sănătății publice art.52, care spune, că în instituțiile de copii vor fi admiși numai copii vaccinați, conform calendarului de imunizări. Copilașii cu febră, cu erupții cutanate în primul rînd trebuie să fie suspectați la infectarea cu rujeolă. Trebuie informat medicul de familie ca să i-a măsurile respective.