Cultura

PROMOVAREA PATRIMONIULUI CULTURAL

Pe data de 1 februarie, pe mapamondul internațional este marcată Ziua cititului împreună”. Cu această ocazie, dar și reieșind din contextul că anul curent este dedicat promovării patrimoniului cultural, bibliotecarii școlari din raion au organizat o întâlnire de suflet cu genericul Cartea de pe noptieră”.

VERONICA POIA SPECIALISTĂ DIRECȚIA RAIONALĂ ÎNVĂȚĂMÂNT: Forța noastră este în noi înșine, când vom înțelege acest lucru, cartea ne poate ajuta să găsim această forță, s-o punem în aplicare pentru a construi viitorul nostru european. Astăzi noi ne-am programat să recitim cartea lui Aureliu Busuioc „Ce a fost noapte”. Este ultimul roman, din ultimul său an de viață.”

LIUBA URZICĂ, BIBLIOTECARĂ GIMNAZIUL S. BUMBĂTA: Noi, de la fiecare întrunire luăm ceva nou, ce aplicăm și în practica noastră de lucru. Astăzi vom face discuția cărții „Ce a fost noapte” de Aureliu Busuioc. Cu părere de rău nu avem în bibliotecă această carte, dar am citit-o pe internet și am făcut un rezumat.

,,Ce a fost noapte” este un roman de dragoste, care nu este găsită în librării. Unii au citit-o în format electronic, alții prin biblioteci.

VERONICA POIA SPECIALISTĂ DIRECȚIA RAIONALĂ ÎNVĂȚĂMÂNT: O să facem în format de sinteză, despre impresiile de lectură, despre cum au primit copiii, cum au primit profesorii această carte. Scopul este promovarea lecturii în școală, în familie, pentru că lectura, cum spunea Pușkin – „Este ceea mai bună învățătură”.

Scrisă la vârsta de 84 de ani, cartea lui Aureliu Busuioc „Ce a fost noapte”, poartă în sine o învățătură profundă atât pentru generațiile tinere, cât și pentru vârstnici.

LIUBA URZICĂ, BIBLIOTECARĂ GIMNAZIUL S. BUMBĂTA: Este dragostea dintre un ofițer german și o bulgăroaică Lientza. Necătând la toate greutățile care sunt, între ei este o dragoste foarte mare, este o dramă tulburătoare, este un roman realizat dintr-o suflare.

VERONICA POIA SPECIALISTĂ DIRECȚIA RAIONALĂ ÎNVĂȚĂMÂNT: ,,Cel mai adânc lucru din acest roman este motto-ul cu care începe acest roman – „Căci toți ucidem ce iubim, dar nu murim cu toții”.

Cartea se citește dintr-o răsuflare, emoții de patru ore, șapte capitole ca șapte zile în săptămână, dar rămân emoții pentru toată viața. Nu întâmplător Aureliu Busuioc, când a lansat cartea la librăria din centru, împreună cu Emilian Gălaicu-Păun, parcă a sesizat că este ultima sa întâlnire cu cititorii și a făcut un îndemn ca toată lumea să citească și să iubească, fiindcă acest sentiment ne dă energia de a face ceva în viața aceasta și numai dragostea aduce bunătate în lume.

Chiar dacă astăzi locul cărții îl ia internetul, doritorii de a se îmbogăți spiritual apelează la carte, spun promotorii acestei valori inestimabile.

VERONICA POIA SPECIALISTĂ DIRECȚIA RAIONALĂ ÎNVĂȚĂMÂNT: Copiii care citesc, aceia și învață, aceia au scopuri, aceia știu cine sunt, de unde vin, știu adevărul istoric, și cred că o să ne scoată din societatea aceasta care se află la răspântie și încă nu și-a ales drumul drept.