Social

VICTIME ALE INDIFERENȚEI

În perioada rece a anului curent în orașul și raionul Ungheni a fost înregistrate 17 situații excepționale, dintre care 6 incendii.

Mistuite de foc au fost o casă de locuit, unele imobile, două automobile și alte bunuri materiale.

,,La dată de 10 ianuarie 2018,aproximativ la 12:30 în municipiul Ungheni,strada Mihai Eminescu 55 s-a produs un incendiu asupra unui automobil peugeot 307.

Au fost afectate secțiunea motorului și parțial salonul automobilului. Cauza producerii incendiului este incendierea intenționată.Distrus de incendiu a fost aproximativ 70%.”.

Victime ale incendiilor au fost doi bărbați și o femeie din două localități ale raionului. Cauza probabilă a decesului celor doi bărbați din Năpădeni a fost neatenția în timpul fumatului susține specialistul DSE Ungheni.

,,Al doilea caz l-am avut la data de 11 ianuarie,ora 16:40,satul Năpădeni raionul Ungheni,la care au fost solicitate echipele de pompieri și salvatori atît din Ungheni cît și din Cornești,la lichidarea unui incendiu ce s-a produs asupra încăperii paznicilor din gospodăria țărănească BARGAN IVAN.Au fost depistate două cadavre necarbonizate,adică intoxicate de produsele arderii”.

Pompierii menționează că cei mai expuși riscului de incendiere în perioada rece a anului sînt bătrînii, invalizii, singuraticii și persoanele social-vulnerabile.

În această ordine de idei este și cazul unei bătrîne din satul Cetireni.

,,La data de 16 ianuarie 2018,aproximativ la orele 15:35 în raionul Ungheni,satul Cetireni,echipa de pompieri și salvatori a fost solicitată pentru lichidarea unui incendiu.Datorită faptului că persoana dată locuia de una singură,la o vîrstă înaintată din cauza încălcării securității contra incendiilor la explotarea sobei de încălzit,adică asupra încălzit-o și s-a produs incendiu.De incendiu a fost afectat acoperișul casei de locuit,interiorul casei de locuit și parțial acoperișul unei bucătării de vară,care era anexată la casa de locuit”.

Pentru a preveni producerea unor asemenea cazuri colaboratorii DSE Ungheni anual petrec campanii de instruire a cetățenilor în vederea apărării împotriva incendiilor. Pompierii monitorizează cum sînt respectate regulile de construcție și explotare a sobelor, cum sînt utilizate sursele electrice din locuințe și a buteliilor de gaz.

,,Am venit să vă instruim în domeniul apărării împotriva incendiilor și să vedem sobele de încălzit cum sînt pregătite.Îs pregătite ca pentru o babă și un moșneag. Într-o încăpere,o pui în afară împreună cu aragazul nu trebui să fie.Apoi ea îi afară.Vă rog în timpul apropiat să o scoateți de aici,pentru că este o bombă”.

Cetățenii sînt instruiți nu doar verbal, ei primesc de la pompieri prescripții de unde se pot informa despre pericolele la care se expun, atunci cînd nu respectă regulile antiincendiare.