Social

PROBLEME INTERMINABILE ÎN ORAȘUL CORNEȘTI

De prin anii 90, aceste case nu mai au încălzire, apă, canalizare și alte comodități.

,,Noi toți ne folosim de gaz,întrebați pe fiecare, la noi o fost cîndva în partea aceea cînd ne-am mutat aici, noi traim din 1983 aici, n-au fost problem. În subsol avem apă pe jumătate,da de plătit, noi plătim,toate comunalele,dar de ce să nu fie cum a fost mai înainte,dădea drumu la gaz,se încălzea,aveam gaz la plită,dar acum nu mai avem nici gaz,nici căldură.Era gaz natural,totul era,dar acum nu este nimic.Toți locatarii se folosesc de butelii de gaz,de sobe. S-ar părea că Corneștiul este oraș și ar trebui să fie cumva altfel. De exemplu în apropiere este satul Bumbăta și ei au gaz,sînt conectați la gaz,dar noi nu avem nimic.”

Pentru ași creea un minimal confort, locatarii și-au construit sobe și s-au conectat la sursele de apă din fîntîni în lipsa unei canalizări funcționale fapt ce duce crearea de noi probleme.

,,Murdăria curge la noi în subsol,aceasta nu este de o zi sau două,aceasta este de mai mult timp. De cîteori ne ducem și plătim canalizarea, ei spun că vor trimite oameni să curețe și rămîne numaicu promisiunea. Lumea aicea ține și producte,și o cartofă, și un morcov, tot în mizeria aceasta.Cu gunoiul avem probleme aicea totdeauna, jumătate de an stă gunoiul pînă vine și îl i-au. Și cîini morți și ce vrei aicea este la noi.

,,Sîntem nevoiți să desfundăm în permnență gropile în care se scurge murdăria cu mașina arendată din orașul Ungheni.”

Chiar dacă trăiesc în localitate cu statut de oraș cetățenii spun că au condiții ca la sat.

,,Numai eu trăiesc în casă de 13 ani dar n-am văzut apă în casa asta. Ca la sat chiar dacă trăim în apartament. Să apeleze oleacă la lume,oleacă la parlament. Am scris scrisori pe la parlament,nimeni nu ne aude.”

,,Sute de corneșteni, mai ales cei ce locuiesc în 18 blocuri locative, cu 2 și 5 etaje sînt nevoiți să care apă de la fîntîni cu caldarea, inclusiv pînă la etajul 5. Cel mai groaznic însă este faptul că orașul Cornești se află de ani buni pe o adevărată bombă ecologică.”

Cetățenii susțin că au contribuit și ei cu surse financiare atunci cînd li s-au cerut, însă lucrurile stau pe loc.

,,Am strîns pentru proiectul  gaz, pentru apă, pentru că spuneau că proiectul îi gata, nu are cine să deschidă ușile. Toți stau pe scaune la cald, e bine,ce să ne ducem să ne batem capul pentru locatari. Am dat banii, dar apă n-ui, gaz nu trag.”

Potrivit primarului în anul 2017 pentru implementarea proiectului apă și canalizare în orașul Cornești, primăria a fost finanțată de Fondul Ecologic în sumă de 1.000.000 de lei. Lucrări au fost îndeplinite în valoare de 4.300.000 de lei. La moment lucrările sînt stopate, deoarece primăria are o datorie de 2.800.000 de lei față de agentul economic care îndeplinește lucrările.

,,Este o problemă ecologică strigătoare la cer, sperăm să ne audă guvernanții.”