Social

INSTRUIREA ASISTENȚILOR FAMILIALI

Asistenții familiali din cadrul serviciului plasament social pentru adulți ai raionului Ungheni au fost întruniți recent la un seminar de instruire cu tematica ,,SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ”.

,,Sînt cazuri diverse,sînt cazuri tragice. Auzim la radiou, privim la televizor cum oamenii își pierd din neglijența unor persoane familii întregi, își pierd viața, de aceea lucrul și subiectul de astăzi despre care vom vorbi, vom discuta este foarte și foarte important, și vreau să vă spun că dumneavoastră ca asistenți familiali purtați răspundere de viața și securitatea unei persoane în tot sensul cuvîntului.”

Cele mai reale pericole ce ar putea să se abată asupra persoanelor aflate în dificultate acum în perioada de iarnă sînt incendiile. Cu unele sfaturi în acest sens au venit în cadrul seminarului specialiștii Direcției Situații Excepționale.

,,Noi venim cu niște sfaturi, de a fi puțin mai prudenți, de a nu lăsa persoanele pe care le aveți la îngrijire nesupravegheate, căci nu degeaba acestea au ajuns la întreținere, ori aceasta înseamnă că ei au dus un mod altfel de viață.”

,,Venim din casă în casă la persoanele cu mulți copii, social-vulnerabile, singuraticii și cei bătrîni. La moment am instruit jumătate din primării, unde aducem la cunoștință cum este corect de folosit instalațiile de gaz și sobele de încălzit. Aspectele acestea la majoritatea persoanelor social-vulnerabile sînt cu încălcări.”

De menționat că în raionul Ungheni activează 24 de asistenți familiali, care au în grijă persoane țintuite la pat, cu dizabilități și deficiențe mintale.

,,Eu de mult mă cunosc cu această familie, cu rudele  lui care au plecat peste hotare, el a rămas a nimănui, are frate aici în Ungheni. A stat la casa de bătrîni, dar din cauza băuturii a nimerit într-o criză tare strașnică. Era un om al nimănui,    cînd l-am cunoscut la casa de bătrîni și mai apoi la spital unde a stat trei luni. După ce l-am vizitat, l-am luat la noi acasă acum șapte ani.”

Specialiștii prezenți la seminar au venit cu sfaturi utile la diverse capitole. Unul destul de important acum în perioada rece a anului a fost cel antiincendiar.

,,Să nu supraîncălzim sobele, adică să le încălzim de la ora 8 dimineața, pînă la ora 11 seara, să nu mai punem pe seară un braț de lemne ca să țină focul pînă dimineața. Avem cazul din satul Cetireni, unde o familie întreagă s-a intoxicat tot de la sobă.”

Nu mai puțin importante au fost și sfaturile specialiștilor Direcției Asistență Socială Ungheni. Accentul a fost pus și pe securitatea în muncă și riscurile profesionale a asistenților familiali.

,,Iată pe timp de iarnă, vă duceți să făceți focul, și aveți riscul de a vă accidenta. Deci socotiți că va-ți accidentat, va-ți întins un picior acolo, sau mîna, sau ferească Dumnezeu va-ți fracturat. Fiți foarte atenți și prudenți în privința aceasta.”

,,Am primit sfaturi utile care ne vor prinde bine în timpul iernii și nu numai, și sper că vom face față și vom depăși toate obstacolele.”