Social

Poetul Grigore Vieru, comemorat la bustul de pe Aleea Clasicilor

Tinerii activiști, susținători ai Asociației Obștești „UNIREA – ODIP”, au organizat joi, 18 ianuarie, o acțiune de comemorare a poetului Grigore Vieru, la bustul de pe Aleea Clasicilor. Tinerii au depus flori, au recitat poeziile poetului și au interpretat piese pe versuri de Vieru. Acțiunea a fost organizată la nouă ani de la trecerea în neființă a poetului, transmite IPN.

Vlad Blenchi, președintele UNIREA – ODIP, a menționat că Grigore Vieru îl reprezintă, pentru că a dat dovadă de mare patriotism și dragoste de neam și de țară, fiind un poet al neamului. „Pentru mine este un mare patriot pentru că a spus: „Dacă visul unora a fost să ajungă în cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Este un mesaj cât se poate de sincer, cât se poate de dureros, dar adevărat și este foarte bine că neamul nostru a dat rod de astfel de poeți, cu care să ne mândrim și pe care să-i cinstim și după trecerea în neființă”, a spus Vlad Bilețchi.

„Grigore Vieru ne-a lăsat dovada dragostei de neam. Și-a iubit poporul, mama, orice firicel de iarbă și fiece gâză. Ne-a dat un exemplu de viață și pentru aceasta îl comemorăm astăzi”, a spus Valentina Miron, activistă.

Roman Leancă, membru UNIREA – ODIP, spune că Grigore Vieru, cu poeziile sale, i-a dat o lecție de viață. Tânărul crede că ar fi bine dacă s-ar pune un accent mai marte în școli pe promovarea marilor poeți autohtoni, pentru a nu se uita că Grigore Vieru a fost un mare patriot, care a simțit românește.

Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, la spital, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie.