Actualitate Social

CALCULATOARE PENTRU ELEVII COLEGIULUI AGROINDUSTRIAL UNGHENI

Colegiul Agroindustrial din Ungheni are acum o sală modernă cu calculatoare. Este vorba de un proiect lansat de administrația instituției de învățămînt, pentru a putea oferi suport practic profesorilor,cît și elevilor la  însușirea disciplinelor precum contabilitate, merceologie sau marketing. La rîndul lor, cadrele didactice ale instituției recunosc că pînă în prezent le-a fost dificil să predea ore fără o bază practică, iar elevii cred că odată cu noua achiziție, își vor găsi mai ușor un job pe piața muncii.

NATALIA ȘOBRANEVSCHI, PROFESOARĂ: (Era mai complicat pentru disciplina contabilitate și anume 1C, iar cu ajutorul sălii de calculatoare am implimentat și 1C, este și o oportunitate pentru elevi să învețe această programă pentru că pînă acum învățam doar teorie.)

SELINA ANGHELUȚĂ, ELEVĂ: (Este un avantaj pentru a ne angaja în cîmpul muncii și pot să spun că nu este posibil o viitoare evoluare a unui elev fără o interacțiune cu calculatorul.)

PETRU MACOVEI, ELEV: (Lansarea acestui laborator de calculatoare ne va ajuta în implimentarea în practică a studiilor dobîndite în mod teoretic. Anume contabilitatea se bazează pe programa 1C și e bine că aceste calculatoare sunt dotate cu programa dată, iar nouă, la finalul studiilor, ne va fi mai ușor să ne angajăm în cîmpul muncii, cunoscînd această programă. )

Lansarea unei săli cu calculatoare performante în cadrul Colegiului Agroindustrial din Ungheni , a fost posibilă grație implicării financiare a Corpului Păcii în Republica Moldova, dar și a sprijinului oferit pentru această instituție,de o voluntară din SUA.

VITALIE DANILEICO, MANAGER DE PROGRAM CORPUL PĂCII: (A fost o dorință reciprocă a Corpului Păcii și a acestui colegiu de a începe un parteneriat în special ceea ce ține de disciplina bazele antreprenoriatului și în baza acestui parteneriat, Samantha Watson, o voluntară de la Corpul Păcii a fost repartizată să lucreze aici la acest colegiu.)

SAMANTHA WATSON, VOLUNTARĂ CORPUL PĂCII: (Eu cred că această sală de calculatoare va fi o oportunitate pentru elevi, am vorbit mult cu ei și am înțeles că este o posibilitate pentru ei să învețe mai mult, să fie mai eficienți.)

Potrivit administrației Colegiului Agroindustrial din Ungheni, o astfel de investiție era mai mult decît necesară, dat fiind faptul că instituția de învățămînt nu a avut niciodată o atsfel de bază tehnică la catedra economie.

ION OBOROC, DIRECTOR COLEGIUL AGROINDUSTRIAL UNGHENI: (Este benefic pentru colegiu deoarece la catedra economie nu aveam o așa dotare cum este acum această sală de calculatoare, care va fi pentru cîteva specialități contabilitate, marketing, mereceologie. Astfel, punem o bază a antreprenoriatului, unde va fi posibilitatea de a implimenta teoria imediat în practică.)

Costul proiectului de amenajare a  sălii cu calculatoare se ridică la aproximativ 200 000 lei, dintre care 20 % este contribuția instituției de învățămînt, iar restul banilor au fost oferiți de Corpul Păcii. În prezent, la Colegiul Agroindustrial din Ungheni studiază circa 500 de elevi.