Actualitate Cultura Social

DANSATORII DIN UNGHENI APRECIAȚI ÎN GRECIA

Au impresionat comunitatea internațională prin tradiții, port și dans popular. Este vorba de  colectivele de dansatori “Struguraș”, grupele seniori și juniori, din municipiul Ungheni,care s-au întors recent de la un festival internațional al dansului popular cu genericul – „Dansînd cu popoare din întreaga lume”.  Evenimentul  a avut loc în orașul Larissa, Grecia, unde artiştii noştri au susținut 7 spectacole în diferite localități, alături de colective artistice elene și bulgare. Deschiderea festivalului a început cu o paradă impresionantă a portului popular, iar în delegația din Ungheni au fost prezente și două păpuși gigantice care au atras toată admirația localnicilor.

Tatiana COSTEI, director Palatul de Cultură Ungheni:(Grecii ne-au invitat la un festival cu o durată de 7 zile. Am avut în fiecare din aceste zile cîte un concert în suburbiile orașului Larissa. Organizatorii au rămas foarte impresionați nu doar de coloritul dansurilor noastre moldovenești, dar și de întreg repertoriul de dansuri ale ansamblului nostru cum ar dansul ucrainesc,dansul rusesc,dansul bulgăresc,dar și dansul țigănesc.)

 

Prestația moldovenilor la acest festival a fost remarcată și de bulgari, astfel încît, dansatorii din Ungheni au primit deja o invitație de a participa la un festival internațional al dansurilor populare, care va avea loc în Bulgaria.

Nina PRICLADOVA, conducător artistic, grupa juniori, ans. „Struguraș”: (La acest festival am prezentat un program divers. Primul concert a fost de 20 de minute, după care organizatorii ne-au rugat să prelungim programul pînă la oră. La acest festival a fost și un colectiv din Bulgaria,care a apreciat foarte mult colectivul nostru și ne-a lansat deja o invitație să venim la ei.)

Și pentru veteranii din „Struguraș” această deplasare în Grecia, a fost o experiență de neuitat. Chiar dacă au avut puțin timp la dispozițe, ei au reușit să pregătească un program nou care includea cîteva dansuri populare.

Iurie TUREȚCHI, conducător artistic, grupa seniori, ans. „Struguraș”: (Acum am avut posibilitatea de a pleca în Grecia cu un program nou,pe care l-am prelucrat înainte de plecare. Am avut 5 dansuri,cum ar fi: Polka, Hora Prutului, Hora ca la sat sau Corăgheasca.)

Organizatorii festivalului spun că au rămas plăcut impresionați de tradițiile și portul moldovenesc, iar dansurile multietnice din țara noastră au încîntat spectatorii greci.

Sotiris KARAVASSILIS, directorul festivalului: (Scopul festivalului nostru,care în acest an e la a doua ediție,este de a face cunoștință cu diverse culturi și tradiții din întreaga lume. În acest an, am avut onoarea de a cunoaște colective artistice din Moldova și Bulgaria. Despre prestația moldovenilor,pot să vă spun că portul și tradițiile voastre sunt de excepție, iar dansurile multietnice,precum cele moldovenești,rusești,ucrainești sau țigănești, pur și simplu au încîntat publicul din Grecia.)

La finalul festivalului, în semn de mulțumire pentru prestația sa, colectivul de dansatori “Struguraș” din municipiul Ungheni a primit din partea organizatorilor, un trofeu , diplomă şi alte cadouri simbolice.