Actualitate

VOLUNTARIAT MOLDO-FRANCEZ LA UN CENTRU DE SĂNĂTATE DIN UNGHENI

15 tineri din Franța împreună cu un grup de tineri din Republica Moldova,au efectuat lucrări de voluntariat în cadrul Centrului de Sănătate din satul Cetireni,raionul Ungheni. Este vorba de un proiect de renovare a Centrului de Sănătate Cetireni,susținut financiar de cîțiva donatori francezi. Totodată,finanțatorii acestui proiect au decis să contribuie nu doar cu bani,dar și cu lucrări de voluntariat. Astfel,timp de 2 săptămîni,un grup de tineri din țara hexagonului,împreună cu semenii lor moldoveni,au muncit cot la cot la modernizarea edificiului. Totuși, pe lîngă lucrările pe care le-au prestat aici,tinerii francezi au avut ocazia să facă cunoșțință cu cultura și tradițiile țării noastre și au reușit deja să se împrietenească cu mai mulți tineri de la noi.

Maxim BARBIER, voluntar: (Am descoperit o cultură incredibilă a țării voastre. Am întîlnit aici niște persoane deosebite,care au intrat în sufletul meu și care o să-mi lipsească și pe care o să vreau să le revăd. Iar dacă o să fie un nou șantier de lucru,voi reveni aici cu mare drag.)

Adelina MORARU, voluntar: (Am lucrat împreună aici pentru a ajuta ca voluntar. Am fost în excursii,am petrecut timp frumos împreună. Ne-am împrietenit foarte bine și sperăm că o să ne mai vedem.)

Președintele Asociației Obștești „Degețel”, un cetățean francez,stabilit cu traiul de mai mulți ani în orașul Ungheni, care este și coordonatorul acestui proiect,spune că este satisfăcut de derularea  lucrărilor.

Philippe CHAUDIER, președinte Asociația Obștească “Degețel”: (Sunt satisfăcut de acest proiect pentru că derulează într-o atmosferă normală,fără accidente și incidente. În general,tinerii au fost implicați în lucrări exterioare,a fost curățită curtea în jurul edificiului. Împreună cu meșterii,tinerii au amenajat un gard. A fost amenajată o pantă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Totodată,o altă echipă de voluntari au efectuat lucrări  în interior.)

Potrivit coordonatorilor de proiect,lucrările de renovare a Centrului de Sănătate din satul Cetireni se vor finisa în luna octombrie a acestui an. Totodată, pentru renovarea instituției medicale din Cetireni,donatorii francezi au oferit circa jumătate de milion de lei.