Actualitate

Ministerul Sănătății extinde lista medicamentelor compensate

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Ungheni.

Ministerul Sănătății extinde lista medicamentelor compensate cu 12 preparate. Șapte vor fi compensate în proporție de 70%, două preparate –  cu 30%, iar trei tipuri de medicamente se vor acorda cu titlu gratuit. Ministrul sănătății Ruxanda Glavan a declarat vineri, 7 iulie, într-o conferință de presă că scopul măsurii propuse este sporirea accesului populației la medicamente, transmite IPN.

Persoanele diagnosticate cu depresie și Alzheimer vor beneficia în premieră de medicamente compensate cu 30%. Preparatele utilizate în terapia fibrozei chistice, epidermolizei buloase și a  infecțiilor respiratorii acute la copii vor fi eliberate gratuit pacienților. Alte tipuri de medicamente compensate sunt pentru tratamentul maladiilor neurologice, gastrologice și controlul durerii bolnavilor oncologici şi vor fi compensate în proporție de 70%.

Ministrul sănătății Ruxanda Glavan a declarat că, potrivit noilor modificări, 200 de mii de copii vor beneficia de tratament cu Ibuprofen în perioada acutizării infecțiilor respiratorii virale acute, 33 de copii bolnavi de fibroză chistică vor avea acces gratuit la tratament, la fel și 70 de pacienți bolnavi de epidermoliză buloasă se vor putea trata gratuit.

„120 de mii de adulți care suferă de durere lombară vor avea acces la tratament. 50 de mii de pacienți care trăiesc cu maladie oncologică și au nevoie de controlul durerii, de astăzi, pot beneficia de medicamente compensate. Din costurile planificate pentru anul 2017 pentru medicamente compensate din cele 522 de milioane de lei până în prezent au fost valorificate 238 de milioane, ceea ce ne-a şi permis extinderea listei medicamentelor compensate”, a declarat Ruxanda Glavan:

Cele 12 preparate cu care a fost extinsă lista medicamentelor compensate sunt: Colistimethatum natricum, Cetirizinum, Ibuprofen, Tizanidinum, Meloxicam, Ketoprofen, Rabeprazol, Metronidazol, Tetraciclin, Furosemid, Escitalopram, Donepezilum.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Ungheni.