Economic

UNIUNEA EUROPEANĂ CONTINUĂ SĂ SUSȚINĂ FINANCIAR BUSINESSUL MOLDOVENESC

La un an de la implimentarea  Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană,în businessul moldovenesc au fost investiți zeci de milioane de euro. Banii au fost alocați de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu.Totodată,reprezentanții delegației Uniunii Europene în RM,consideră că despre această asistență financiară din partea europenilor, ar trebui să cunoască toți cetățenii țării noastre. În acest sens,în cîteva localități din Republica Moldova,inclusiv în orașul Ungheni,au fost oganizate Forumuri Economice Regionale pentru a informa populația cu privire la acest aspect.

Speranța OLARU, Manager de Proiecte, Delegația UE în RM: (Această campanile de informare în regiuni a fost lansată drept fapt a rezultatelor unui studio care a fost realizat pentru țările care au semnat Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb aprofundat și coprehensiv,care a arătat că lumea nu este sufficient informată. Adică,dacă la Chișinău și la Bălți,oamenii erau informați ce înseamnă Acordul de Liber Schimb și cunoșteau cum îi afectează,atunci în zonele rurale fiecare a 3 companie din 10,nu știa ce-i acela Acordul de Liber Schimb și considerau că nu-I afectează nicicum.)

 

Ion Scutaru este un antreprenor de success din orașul Ungheni,care a reușit să-și dezvolte afacerea cu susținerea financiară a proiectelor Uniunii Europene.

SINCRON 2: Ion SCUTARU, antreprenor: (Datorită proiectelor din partea Uniunii Europene am reușit ca să obțin și eu o finanțare. Din toată suma de afacere circa 20 la sută constituie suportul financiar din partea proiectelor europene.)

 

Totodată, reprezentanții delegației UE în țara noastră,spun că sectorul de afaceri din Moldova va fi și în continuare susținut financiar cu ajutorul proiectelor europene,dar și cu susținerea partenerilor de dezvoltare.

Vasile PLĂMĂDEALĂ, Ofițer pentru Comerț, Delegația UE în RM: (Se lucrează în parteneriat cu partenerii de Dezvoltare,prin intermediul a lot instumente de finanțare, așa precum este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare,Banca Europeană pentru Investiții,care toate luate la un loc au același scop,de a oferi busunessului mic și mijlociu oportunități de dezvoltare,de finanțare,care într-un final trebuie să aducă rezultatul scontat.)

 

La ziua de astăzi,Uniunea Europeană este cea  mai importantă piață de desfacere pentru mărfurile din țara noastră. Astfel,în prezent,  69,9 la sută din totalul exporturilor moldovenești au loc în țările Uniunii Europene.