Social

COVOARE DE PESTE 100 DE ANI EXPUSE ÎN MUZEUL DIN UNGHENI

Din timpurile vechi, țesutul covoarelor a fost una din iscusințele de bază ale buneilor și străbuneilor noștri. Covoarele țesute cu multă dragoste cu sute de ani în urmă astăzi sunt de neprețuit. Spre exemplu, covoarele care se regăsesc în Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni, țesute acum 100 sau chiar 200 de ani, reprezintă una dintre cele mai valoroase colecții din țară.

Vasile IUCAL, director Muzeul de Istorie și Etnografie or. Ungheni: (Covoare foarte vechi din secolul 19-20. Ele au fost colectate,începînd cu organizarea muzeului,în anul 1968. Pe parcursul anilor,s-a adunat aici o colecție bună de covoare și foarte valoroase,care este una dintre cele mai bune din țară. Sunt covoare care reprezintă tradiția noastră popular în zona Ungheniului,tradiția țesutului. Este valoroasă prin ornamentele care le conțin,și cromatica închisă,pală,care este caracteristică zonei Văii Prutului Mijlociu. )

 

Valoarea inestimabilă a covoarelor din raionul Ungheni a fost apreciată și recunoscută și în cadrul Tîrgului Național al Covorului, desfășurat recent la Chișinău.

Vasile IUCAL, director muzeul de istorie și etnografie or. Ungheni: (Iată avem acest covor de la Cetireni,care se numește Pomul Vieții și care a fost declarat acolo la Tîrgul Național al Covoarelor drept un covor deosebit de valoros,organizatorii menționînd că pur și simplu un asemenea covor în Moldova nu mai există. Apoi avem acest covor din satul Rădenii Vechi de la începutul sec. 20, foarte valoros prin conținutul său semantic. )

 

În prezent, în Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni sunt 11 covoare ce datează din secolele 19 și 20.