Cultura

OBIECTE ISTORICE DE MII DE ANI SUNT EXPUSE ÎN MUZEUL DIN UNGHENI

O expoziție inedită de obiecte istorice cu o vechime de mii de ani,a fost prezentată recent în cadrul muzeului de istorie și etnografie din Ungheni. Toate obiectele expuse,au fost descoperite de arheologi pe teritoriul raionului Ungheni,în diferite perioade de timp. Reprezentanții Muzeului Național de Istorie și al Agenției Naționale Arheologice,spun că aceste obiecte au valoare istorică de neprețuit.

Sergiu POPOVICI, specialist Agenția Națională Arheologică: (Obiectele care au fost aduse aici,în primul rînd sunt cele care au fost găsite recent în cercetările arheologice in raionul Ungheni,la Medeleni,comuna Petrești și obiectele și mai vechi,aici mă refer la necropola sarmatică din perioada romană,descoperită la Petrești,unde au fost găsite lucruri foarte importante atît pentru istoria locală,cît și cea națională. Obiectele pe care le-am adus sunt reprezentate de vase ceramic descoperite în mormintele cercetate,obiecte din bronz,diferite piese de port și podoabă.)

Valeriu BUBULICI, cercetător științific Muzeul Național de Istorie: (La moment se cunosc peste 200 de monumente arheologice înregistrate în raionul Ungheni,dar chiar vorbind astăzi cu colegii cifra să nu fie mai mare,dublă sau chiar triplă.)

 

Potrivit administrației muzeului de istorie și etnografie din Ungheni,această expoziție are menirea de a informa cetățenii despre istoria acestui spațiu în antichitate,dar și de a sensibiliza opinia publică cu privire la protejarea monumentelor arheologice.

Vasile IUCAL, director Muzeul de Istorie și Etnografie or.Ungheni: (Este o expoziție bilanț a tuturor săpăturilor arheologice, care s-au făcut de-a lungul anilor aici la Ungheni. Prin această expoziție dorim în primul rînd să etalăm o consecutivitate sau o continuitate cît de cît a istoriei acestui spațiu în antichitate,dar și să sensibilizăm opinia publică asupra monumentelor arheologice care există în spațiul din valea Prutului Mijlociu,aici la Ungheni,pentru a le acorda o mai mare atenție în vederea protejării lor.)

Toate obiectele istorice,descoperite pe teritoriul raionului Ungheni de-a lungul anilor,vor fi expuse în muzeul orășenesc timp de jumătate de an.